Skip links

Mielipidekirjoitus suden kannanhoidollisesta metsästyksestä 28.10.2021 Lieksan lehdessä

Tarvitsemme suden kannanhoidollisen metsästyksen välittömästi. Tavan, jolla ehkäisemme vahinkoja ja pidämme pedot ihmisarkoina.

Susihavaintoja tehdään ennätystahtiin. Lapissa toimiva vahinkotarkastaja kertoo ettei ole vastaavaa määrää vuodessa tapahtuneita porovahinkoja nähnyt koko elämänsä aikana yhteensä. Maaseudulla ei voi yksinkertaisesti enää harjoittaa elinkeinoaan tai liikkua turvallisesti. Susi kuuluu suomalaiseen luontoon, mutta ei pihapiiriin ihmisasumusten sekaan tai läheisyyteen eikä lasten kouluteiden varrelle.

Suomalaiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Suden kannanhoidollista metsästystä puoltava kansalaisaloite keräsi vajaassa viikossa 50 000 allekirjoitusta ja vajaassa kuukaudessa reilusti yli 60 000. Sen jälkeen allekirjoitusten kerääminen lopetettiin jotta asian pikainen edistäminen voisi alkaa. Käsittely alkoi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän toteamuksella eduskunnassa lokakuussa 2020: ”Tarvitsemme suden kannanhoidollisen metsästyksen takaisin. —  Näillä näkymin kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa noin vuoden päästä. Suotuisan suojelutason raja ylittyy silloin. Siihen mennessä meillä on käytössä Riistakeskuksen ja poliisin poistoluvat vahinkoa ja vaaraa aiheuttaville susille.”

Naapurimaissamme susia metsästetään juurikin kannanhoidollisista syistä. Esimerkiksi Ruotsissa lupakiintiö on ensi vuodelle on 33 yksilöä ja Norjassa on lupa metsästää neljä susilaumaa, mikä merkitsee 28-40 suden kaatamista. Meillä ministeri mainostaa poikkeuslupien hakemista joka on täysin turhaa kokonaiskuvan kannalta. Kentältä kuuluvan palautteen mukaan valtavan byrokratian vuoksi poikkeuslupia ei edes haluta hakea. Tämä tilanne tulee johtamaan, jos ei ole jo johtanut, tilanteeseen missä kansalaiset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja se ei ole enää kenenkään edun mukaista.

Vuosi on kulunut ja Leppä toistelee yhä samaa lausetta eduskunnassa lokakuussa 2021: ”Haluan kannanhoidollisen metsästyksen takaisin. — Aikataulusta en uskalla tällä hetkellä sanoa, mutta tahtotila itselläni on täysin selvä. Se pitää saada takaisin.”

Enää eivät katteettomat lupaukset lemmikkinsä menettäneitä ja oman elinkeinonsa kanssa taistelevia lämmitä. Susien uhreiksi joutuneet koirat ovat metsästäjien parhaita kavereita, perheenjäseniä, tuoden turvaa ja seuraa, sekä kuuluvat perinteisenä osana suomalaiseen metsästyskulttuuriin. Metsästyksellä on tärkeä merkitys sitä harrastaville, heidän perheilleen ja myös koko yhteiskunnalle.

Vika ei ole sudessa. Vika on susipolitiikassa, kaupungeissa asuvissa päättäjissä, joilla ei ole todellisuuden tajua tilanteen vakavuudesta. Vika on ministeriössä, jossa asian korjaamiseksi ei löydy vaadittavaa tahtotilaa.