Skip links

Mielipidekirjoitus ruuhkamaksuista Keski-Uusimaa lehdessä 3.7.2022

Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan tullaan säätämään laki, joka mahdollistaa kaupunkiseuduilla ruuhkamaksujen käyttöönoton. Valtiovarainministeriö suunnittelee parhaillaan ruuhkamaksuja veroksi, jonka perisi valtio.

Olen kritisoinut lakihanketta kovalla kädellä jo useaan otteeseen, ja pyrin tekemään kaikkeni estääkseni hallituksen aikeet ruuhkamaksuista. Niiden hyvät puolet loistavat poissaolollaan, mutta huonojen puolien lista on varsin pitkä: toteutuessaan ruuhkamaksut laskisivat kehyskuntien asuntojen arvoa, heikentäisi seutumme kasvun edellytyksiä kuten työtä, yrittäjyyttä, liikkumista ja sen myötä elinvoimaa.

Pieni- ja keskituloisten ostovoima heikkenee kohonneen inflaation myötä ja työssäkäynti on jo käynyt monelle kannattamattomaksi kasvaneiden kustannusten myötä. On arvioitu, että ruuhkamaksut toisivat jopa 1500 euron lisälaskun kaiken muun päälle. Työnteon kannustimet murenisivat totaalisesti.

Nyt tarvitaan konkreettisia toimia työllisyyden ja työnteon kannattavuuden nostamiseksi sekä ihmisten ostovoiman parantamiseksi. Se on hallituksen tehtävä ja koko Suomen kohtalon kysymys. Ruuhkamaksut eivät ole vastaus mihinkään.