Skip links

Kolumni liikenneturvallisuudesta 31.1.2021 Keski-Uusimaa lehdessä

Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan Seinäjoen keskustassa. Törmänneen ajoneuvon kuljettaja ei pysähtynyt tapahtumapaikalle vaan poistui välittömästi paikalta. Auto törmäsi 13-vuotiaaseen potkukelkkailijaan Kittilässä – ja jatkoi pysähtymättä. Auto törmäsi mieheen suojatiellä Raisiossa ja jatkoi matkaansa pysähtymättä.

Kaikki nämä edellä mainitut tapaukset ovat otsikoita uutisista, jossa moottoriajoneuvon kuljettaja on törmännyt kevyen liikenteen kulkijaan, ja törmäyksen jälkeen liuennut paikalta jäämättä selvittämään tilannetta tai auttamaan loukkaantuneita. Kaikki edellä mainitut tapaukset ovat sattuneet vuoden sisään. Vuonna 2020 tammi-syyskuun aikana tieliikenteessä tuli ilmi kaiken kaikkiaan 59 100 kappaletta liikenneturvallisuuden vaarantamisia, törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia ja liikennepakoja, mikä on 13,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Rikos, jossa liikenneonnettomuuspaikalta poistutaan ilman lupaa, kutsutaan poliisitermein hit and runiksi. Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajan on liikenneonnettomuuteen osallisena velvollisuus pysäyttää välittömästi ajoneuvonsa ja kykynsä mukaan avustaa vahingoittuneita. Jos hän rikkoo kyseistä auttamisvelvollisuuttaan, hänet on tuomittava rangaistukseen törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä liikennepaosta tieliikenteessä. Rangaistuksena törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan tuomita enintään 30 päiväsakkoa tai enimmillään kaksi vuotta vankeutta. Liikennepaosta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi.

On vaikea käsittää, miten joku voi katsoa moraaliseksi oikeudekseen paeta onnettomuuspaikalta, ilman että jäisi selvittämään tilannetta. Jokaisella ajokortin haltijalla tulisi olla sen verran vastuuntuntoa, että onnettomuustilanteessa pysäytetään ajoneuvo ja autetaan onnettomuuden uhreja. Toki moottoriajoneuvon kuljettaja voi olla kolarista sen verran säikähtänyt, ettei ajatus kulje tilanteen vaatimalla tavalla. Mieleen juolahtaa kuitenkin väkisinkin kysymys siitä, ovatko rangaistukset tällaisista rikoksista riittäviä, sillä nyt tuntuu olevan yllättävän helppoa karata paikalta ilman, että kuski kokisi velvollisuudekseen jäädä selvittämään tilannetta. Tilanteesta tekee entistä vakavamman myös se, että kuski ei voi tietää, onko kolarissa sattunut henkilövahinkoja ja kuinka vakavia, mikäli hän karkaa tilanteesta. Onnettomuudessa, jossa vastakkain ovat moottoriajoneuvo ja kevyen liikenteen kulkija, moottoriajoneuvo voittaa aina.