Skip links

Lukijan kynä suomalaisten ylivelkaantumisesta 8.2.2022 Keski-Uusimaa lehdessä

Viimeinen työvuosi tästä eduskuntakaudesta käynnistyi tiistaina. Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman kirjaukset lupailivat useita ylivelkaantumisen ehkäisyyn sekä ylivelkaantumistilanteen korjaamiseksi tehtäviä uudistuksia, mutta toistaiseksi nämä jopa vaalikauden tärkeimmät esitykset loistavat poissaolollaan.

Yhä useammat kuluttajat kokevat taloudenhallinnan ongelmia. Suomen Asiakastiedon mukaan vuoden 2021 lopussa maksuhäiriömerkintä oli jo yhteensä 389 300 henkilöllä. Ulosoton perintätoimien kohteena oli yli 560 000 velallista – eli joka 10. suomalainen. Ylivelkaantumiskehitys on huolestuttava ja kertoo siitä, että nykyiset keinot velkaongelmien hillitsemiseksi ovat riittämättömiä ja että uusia keinoja on perusteltua ottaa käyttöön. Kokonaisuus on hyvin laaja, eikä sitä ole ratkaistavissa yksittäisellä toimella.

Olen itse ehdottanut ulosoton suojaosan korottamista, vakuudettomien kulutusluottojen eli myös ns. pikavippien korkokaton madaltamista ja niiden mainonnan/suoramarkkinoin täydellistä kieltämistä sekä positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa.

Näiden lisäksi myös maksu-häiriömerkintöjen säilytysajan lyhentäminen ja taloustaitojen opettaminen olisi hyviä keinoja ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi.