Skip links

Lukijan kynä rikoslain kiristämisestä Keski-Uusimaa lehdessä 6.3.2022

Etenkin naisiin kohdistuva fyysinen väkivalta on yksi yhteiskuntamme häpeäpilkuista. Lähes joka toinen suomalaisnainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Suomi onkin Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Törkeitä pahoinpitelyitä tehtiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna yli 1 600 kappaletta. Eli keskimäärin 4-5 ihmistä pahoinpidellään maassamme päivittäin hengenvaaralliseen tilaan käyttäen ampuma- tai teräasetta.

Eduskunnassa käsitellään nyt lakialoitettani rikoslain muuttamisesta. Aloitteessani vaadin törkeästä pahoinpitelystä tuomittaville vankeusrangaistusta. Törkeistä pahoinpitelyistä annetaan Suomessa hyvin lieviä tuomioita: keskimääräisesti 2 vuotta vankeutta, mutta lähes puolessa tapauksista tekijä selviää ehdollisella. Suomessa toisen voi siis pahoinpidellä julmasti henkihieveriin ilman että tekijä joutuu teostaan vankilaan.

Mikäli vähimmäisrangaistusta korotettaisiin ehdotukseni mukaisesti nykyisestä yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta, voitaisiin varmistaa vankeusrangaistusten ehdottomuus, sillä pääsäännön mukaan alle 2 vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään 2 vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina. Lakimuutoksella olisi ennaltaehkäisevä vaikutus kaikkiin törkeisiin pahoinpitelyihin, joista annettavat tuomiot ovat ihmisten oikeustajun vastaisia.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi tehtäviin konkreettisiin tekoihin luulisi saavan kaikkien puolueiden tuen. Täytyy muistaa, että jokainen väkivallan uhri on aina myös jonkun läheinen