Skip links

Kolumni sähkön hinnoista Keski-Uusimaa lehdessä 7.8.2022

Sähkön seitsemän vuorokauden keskihinta oli 17,31 snt/kWh ja 28 vuorokauden 24,16 snt/kWh. Nämä luvut keskellä kesää kertovat karua kieltä tulevasta talvesta. Energian hinnan jyrkkä nousu, kaikkien muiden nousevien kustannusten lisäksi, huolettaa ja puhuttaa kansalaisia vierailitpa missä päin Suomea tahansa.

Etenkin hallituspuolueiden suulla kuulee puhuttavan, että asiaan vaikuttaa vain ja ainoastaan Venäjän sota Ukrainaa vastaan. Omasta mielestäni Suomi olisi voinut ja voisi edelleen tehdä asioita toisin; pitää hintoja matalammalla ja omavaraisuutta korkeammalla laajempaa energiapalettia hyödyntäen. Ydinvoima tuntuu olevan kirosana monissa piireissä. EU:n ja Saksan pelleily ydinvoimaa vastaan on pahimmillaan kohtalokasta koko Euroopalle.

Turve ajettiin alas holtittomasti ja täysin turhaan. Turpeen hyöty lämmityksessä, eläinten kuivikkeena, kasvien kasvatuksessa ja työllistäjänä on vailla vertaa, eikä näistä moneenkaan löydy korvaavaa tuotetta. Myös hintojen nousun hillitsemiseksi ja huoltovarmuuden turvaamiseksi turpeen säilyttäminen olisi elintärkeää. Energiaomavaraisuuden, maailman rauhan ja ilmastonmuutoksen kannalta olisi järkevämpää käyttää turvetta kuin venäläistä öljyä tai maakaasua.

Tarvitsemme Suomea ja suomalaisia auttavia energiapoliittisia ratkaisuja, mitkä tehdään järki – siis todella järki, ei ideologiat ja aatteet – edellä. Aivan kuten muuallakin, myös Suomessa sähkön pörssissä määräytyvää hintaa pitäisi nyt poikkeusoloissa pystyä rajoittamaan vähintään ensi talven ajaksi niin, että se todella näkyy kansalaisten sähkölaskuissa. Sähkön hintakatto olisi kaikkien, mutta etenkin hauraimmassa asemassa olevien suomalaisten etu.

Meidän on ajateltava itseämme sillä kukaan muu ei sitä tee. Yhdessä selviämme tästäkin!