Skip links

Kolumni sähkön hinnoista Keski-Uusimaa lehdessä 16.12.2022

Sähkön hinta puhuttaa ja kurjistaa kansalaisten elämää rajusti. Nyt tätä kolumnia kirjoittaessani hinta on kohonnut jo yli 60 snt/kWh ja kylmimmät kuukaudet ovat todennäköisesti vasta edessä. Sähkölaskujen kanssa kipuilevia on paljon tuloluokasta riippumatta. Inflaatio on tällä hetkellä hyvin energiapainotteista ja siksikin on erittäin tärkeää saada juuri energian hintaa alaspäin. On täysin selvää, että näillä energianhinnoilla tulee olemaan pidempiaikaisia negatiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.

Hallitukselta vaaditaan pikaisia energiapoliittisia ratkaisuja, jotka tulee tehdä järki, ei tunteet, ideologiat ja aatteet edellä. Ikävä kyllä juuri näin tehdyt päätökset ovat Venäjän tuhoamissodan lisäksi syynä energiakriisiin. Pysäyttävää on, että valtaosan sähköntuotannon kustannukset ovat samat kuin vuosi sitten, mutta hinta on jopa monia satoja prosentteja korkeampi. Sähköyhtiöillä ei ole esteitä myydä sähköä edullisempaan hintaan kansalaisille kriisin keskellä. Se olisi vastuullisuutta ja juuri niin sähköyhtiöiden tulisi toimia: vastuullisesti nostaen keskiöön Suomen ja suomalaisten edun sekä luovuttava kovimmista tulostavoitteista ja voitoista energiakriisin ajaksi. Mallia voisi katsoa vaikka Virosta, missä valtion energiayhtiötä velvoitetaan myymään sähköä 16 snt/kWh hintaan. Tämä on kohtuullista.

Avainasemassa on nimenomaan oltava hinta. Sen pitää olla kohtuullisella tasolla ja todella näkyä kansalaisten sähkölaskuissa, aivan kuten sähkömarkkinalakikin edellyttää. Ensi vuonna tuleva arvonlisäveron alennus ei tosiasiallisesti hintaa laske ja sähkötuki sekä -vähennys tulee hyödyttämään verottajan laskelmien mukaan ainoastaan pientä osaa kotitalouksista. Sähkökauppamallia olisi muutettava, samoin päästökauppajärjestelmää. On selvää ettei nykyinen yhteiseurooppalainen markkinamalli ole – ainakaan nykyisellä eurooppalaisella energiapaletilla – millään muotoa kohtuullinen Suomelle.

Yrityksiltä ja päättäjiltä tarvitaan nyt aitoa yhteistyötä ja pikaisia konkreettisia toimia ongelman korjaamiseksi. Olen varma, että yhdessä selviämme tästäkin kriisistä!