Skip links

Kolumni kotimaisen ruoan tuotannosta 5.11.2021 Keski-Uusimaa lehdessä

Helsinkiläiset näyttävät vahvaa esimerkkiä miten suomalaista maataloutta ja tuottajia voi lyödä kuin vierasta sikaa. Ilmastosyihin vedoten kaupungin tilaisuuksissa ei jatkossa tarjoilla enää lainkaan lihaa (ei edes kotimaista!) ja kahvin kyytipojaksi pelkkää kauramaitoa. Banaaneja, avokadoja ja muita hedelmiä voidaan kuitenkin yhä rahdata maailman toiselta puolelta suoraan tarjoilupöytiin.

Kumpa Helsingin päätös olisi ollut käyttää tarjoiluissaan vain kotimaisia elintarvikkeita. Riistaliha ja vapaan lehmän maito on puhdasta ja eettisesti tuotettua lähiruokaa parhaimmillaan. Riista ei kuormita vesistöä eikä ilmastoa ja maidon hiilidioksidipäästöt ovat samat kuin kauramaidon, noin yksi kilo litraa kohden.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset on syytä yhä vahvemmin huomioida julkisten palveluiden tarjoiluissa, mutta tällaista linjanvetoa en halua Tuusulaan tai muihinkaan kuntiin. Tämä on pelkkää ideologista viherpesua, joka on kuin pyrkimys suomalaisen ruokatuotannon alas ajoon.

Mitäpä siis jos muuttaisimmekin hankintakriteerit enemmin suosimaan kotimaista lähiruokaa? Näin ilmaston lisäksi myös maataloutemme ja huoltovarmuutemme olisi turvattu.