Skip links

Itsemurhien ehkäisypäivän kolumni Keski-Uusimaa lehdessä 12.9.2022

Kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää vietettiin lauantaina 10. syyskuuta. Muutaman vuoden takaisen Unicefin raportin mukaan Suomi sijoittuu heikoimman kolmanneksen joukkoon, kun tarkastellaan 15–19-vuotiaiden nuorten itsemurhien määriä rikkaissa maissa. Tänä vuonna nuorten itsetuhoisuuteen liittyvät keskustelut Mieli Ry:n kriisipuhelimessa ovat lisääntyneet entisestään ja lähes 300 yhteyttä ottanutta nuorta on ollut päivystäjän mukaan akuutissa itsemurhavaarassa.

Nuorten pahoinvointi ja ahdistus on kasvanut koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Olen myös nähnyt Brother Christmas -hyväntekijänä toimiessani läheltä liian monen nuoren koko elämän valuvan hukkaan koulukiusaamisen seurauksena. Päättäjien tulisi paremmin ymmärtää miten paljon inhimillistä tuskaa sekä valtavia kansantaloudellisia menetyksiä nämä ongelmat aiheuttavat. Yksi syrjäytynyt lapsi maksaa yhteiskunnalle eri arvioiden mukaan noin 700 000 euroa – jopa miljoonan.

Apu pitääkin viedä sinne, missä tarve ilmenee, ei neuvottelupöytiin tai byrokraattisiin rakenteisiin. Helpoin tapa ehkäistä itsemurhia on keskustella omista tunteistaan avoimesti. Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin ja avun tulee olla helposti kaikkien saatavilla. Nyt jos koskaan kriisipuhelimien, chattien ja muiden auttavien palveluiden resurssit on turvattava. Koulujen tulisi suhtautua kiusaamisen ehkäisyyn ja vähentämiseen entistä kunnianhimoisemmin ja vahvistaa lasten mielenterveystaitojen oppimista ja harjoittelua.

Ennaltaehkäisevä toiminta on aina halvempaa kuin jo havaittujen ongelmien korjaaminen laastareilla.