Skip links

Hallitus ei edelleenkään leikkaa koulutuksesta (vastine, osa 2) || Keski-Uusimaa 1.2.2024

Perjantain 26.1.2024 K-U:ssa oli tekstaripalstalla kommentti nimimerkillä ”kuinkas sitten kävikään” liittyen tekemääni tekstarin vastineeseen (K-U 25.1). Alkuun suora sitaatti OKM:n sivuilta: ”Opetus- ja kulttuuriministeriön osuus vuoden 2024 talousarvioesityksestä on 8,0 miljardia euroa, mikä on 274 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2023 varsinaisessa talousarviossa.”

 

Kun opetus- ja kulttuuriministeriölle tulee lisää rahaa, ei sieltä silloin leikata. Se on toki totta, että ministeriön sisällä tehdään arvovalintoja siitä, mihin rahaa käytetään. Hallitus on valinnut panostaa peruskouluun, korkeakoulujen aloituspaikkoihin sekä oppimisen tuen parantamiseen.

 

Tekstarissa nostettiin esiin aikuiskoulutustuen poisto, joka OKM:n selvityksen mukaan kohdistuu enimmäkseen opintoihin, jotka olisi toteutunut tuesta riippumatta. Nykymuodossaan tuki lisää moninkertaista koulutusta ja syrjäyttää koulutuksettomien hakijoiden valitsemista. Hallitus suunnittelee jo parempaa järjestelmää aikuiskoulutustuen tilalle.

 

Koulutukseen ja osaamiseen siis panostetaan merkittävällä tavalla. Tämä panostus tapahtuu aikana, jolloin Suomen taloudellinen tilanne on karmivassa jamassa.